Στη βασική μορφή ενός προϋπολογισμού για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Το εργαλείο θα ενισχύσει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση μέσω της στήριξης ενός υψηλότερου βαθμού σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας εντός Ευρωζώνης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μεγαλύτερη συνοχή της ευρύτερης ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργαλείο θα πρέπει κατά κανόνα να υποστηρίζει τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τις δημόσιες επενδύσεις μέσω ενός συνεκτικού πακέτου που θα αντικατοπτρίζει τον βασικό στόχο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό guidance για τη χρήση του εργαλείου που παρέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μέσω της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup και το οποίο θα καθορίζεται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Το εργαλείο θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σε εθελοντική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα βασικά χαρακτηριστικά

Η Σύνοδος Κορυφής του ευρώ και το Eurogroup θα παράσχουν στρατηγική καθοδήγηση σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης και θα επανεξετάζουν αυτές τις προτεραιότητες σε ετήσια βάση. Οι προτεραιότητες θα αντικατοπτριστούν σε μια Ενισχυμένη Σύσταση για την Ευρωζώνη.

Τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν αιτιολογημένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό guidance.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν την εκτίμηση του κόστους των επενδύσεων και, όπου κρίνεται κατάλληλο, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των αιτιολογήσεων για το εκτιμώμενο κόστος, καθώς και του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με τα αντίστοιχα ορόσημα και στόχους.

Με στόχο να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία σε εθνικό επίπεδο, ένα ελάχιστο ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης θα καθοριστεί ως ποσοστό του συνολικού κόστους των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Το ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να ποικίλλει βάσει μιας προβλέψιμης και διαφανούς από κοινού συμφωνηθείσας διαδικασίας που θα καθορίζεται ax ante με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η στήριξη από το εργαλείο θα παρασχεθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων (δηλαδή άμεσης χρηματοοικονομικής συνεισφοράς). Το ποσό της στήριξης από το οποίο μπορεί να ωφεληθεί ένα κράτος-μέλος θα καθοριστεί με βάση την εκτίμηση κόστους.

Η κατανομή των κονδυλίων ανά χώρα θα καθοριστεί στη βάση μιας διαφανούς μεθοδολογίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους που αντικατοπτρίζουν τον πρωταρχικό στόχο του μέσου και τη νομική βάση. Τα διαθέσιμα κονδύλια ανά χώρα πρέπει να είναι εντός ενός αποδεκτού εύρους των συνεισφορών της χώρας αυτής.

Η πρόσβαση των κρατών-μελών στη χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, τη συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους μακροοικονομικούς όρους που προβλέπονται στον κανονισμό και την τήρηση των οριζόντιων κανόνων που εφαρμόζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη θα λάβουν την οικονομική στήριξη σε δόσεις, η οποία θα υπόκειται στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων οροσήμων.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις προτάσεις των κρατών-μελών με βάση διαφανή κριτήρια. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι σχετικές προπαρασκευαστικές επιτροπές του Eurogroup θα εμπλέκονται στη συζήτηση για την αξιολόγηση των προτάσεων των κρατών-μελών και την παρακολούθηση της προόδου, με πλήρη σεβασμό προς την ευθύνη της Κομισιόν για την εφαρμογή του εργαλείου και του προϋπολογισμού.

Το Eurogroup στη σχετική μορφή θα συζητήσει επίσης τις αξιολογήσεις και τις εκθέσεις προόδου.

Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, οι πληρωμές θα ανασταλούν και θα ακυρωθούν σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή παραμείνει.

Το ύψος του εργαλείου, που θα είναι μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης