Αισιόδοξη ότι το ελληνικό χρέος σύντομα θα είναι επιλέξιμο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα» είπε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σήμερα επιλέξιμα για αγορά, καθώς δεν έχουν την επενδυτική διαβάθμιση που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της ΕΚΤ.

Όπως επισήμανε στην ομιλία της, η κλιματική αλλαγή έχει επίδραση στον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ, ενώ συνέστησε υπομονή προκειμένου η ΕΚΤ να οδηγήσει την οικονομία στην ανάκαμψη.

Υπογράμμισε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται αποδιοπομπαίος τράγος και να θεωρείται ως ο μοναδικός μοχλός αύξησης των τιμών των κατοικιών και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις για τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει μέτρια, αλλά υπάρχουν χειροπιαστές ενδείξεις σταθεροποίησης, ακόμα κι αν το ξέσπασμα του κορωνοϊού σκιάζει τον ορίζοντα.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει ιδιαίτερα χαλαρές πολιτικές για χρόνια προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και η Λαγκάρντ σχολίασε πως αυτή η στήριξη είναι ακόμη απαραίτητη για να προστατεύσει την Ευρωζώνη από τις παγκόσμιες προκλήσεις.

«Αν και οι αβεβαιότητες αναφορικά με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν υψηλές, εκείνες που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχωρούν» ανέφερε η Lagarde στα σχόλιά της.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν και άλλοι κίνδυνοι -όπως η αβεβαιότητα γύρω από την επίδραση του κορωνοϊού- ,οι οποίοι αποτελούν νέα πηγή ανησυχίας.

Πρόσθεσε ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική με την κατανάλωση να αυξάνεται, την ανεργία σε χαμηλό 12 ετών και την απασχόληση σε ιστορικό υψηλό.

«Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι δείκτες που αφορούν στο μέλλον έχουν εμφανίσει ελαφρώς μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και η χαμηλή ανάπτυξη σταματά τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης