Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) ανακοινώνουν την επικείμενη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Με τον τρόπο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) συνεχίζει να λειτουργεί ως καταλύτης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, με στοχευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων περίπου 62,5 εκατ. ευρώ, κάθε επιχείρηση-δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη λήψη τραπεζικού δανείου από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και τη χρηματοδότηση επενδυτικών του σχεδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ταμείο θα παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου. Σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου, οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να ζητήσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ, ενώ σε όλα τα δάνεια ανεξάρτητα από το ύψος τους απαγορεύεται η προσημείωση μόνιμης και μοναδικής κατοικίας.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις για το Ταμείο, θεωρούνται οι υπό σύσταση (που διαθέτουν Α.Φ.Μ.), νεοσύστατες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οιασδήποτε νομικής μορφής, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους εξής κωδικούς δραστηριότητας:

• Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων (ΚΑΔ 59.11).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων (ΚΑΔ 59.12).

• Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή (ΚΑΔ 62.01.21).

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων» διευκολύνει άμεσα και πρακτικά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό κλάδο, με μια απολύτως διαφανή, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά τους, και τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων με την παροχή ευνοϊκών όρων αποπληρωμής (περίοδος χάριτος και διάρκεια αποπληρωμής των δανείων).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «το όραμά μας να γίνει η Ελλάδα κέντρο διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών -για το οποίο έχουμε ήδη θεσπίσει διάφορα σημαντικά κίνητρα και έχει αρχίσει να υλοποιείται- συμπληρώνεται σήμερα με μία σπουδαία δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας: τη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων περίπου 62,5 εκατ. ευρώ.

»Στόχος μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα σύντομα στην πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές της για να εξασφαλίσουμε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο. Από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήταν να αξιοποιήσουμε αυτό το φυσικό πλεονέκτημα με τη δημιουργία ή τον ανασχεδιασμό επιπλέον κινήτρων και εργαλείων, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες οπτικοακουστικές παραγωγές.

»Μια τέτοια πρωτοβουλία ανακοινώνουμε σήμερα, διευκολύνοντας τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα οπτικοακουστικά έργα. Η νέα διαδικασία συνδυάζει απλότητα, ταχύτητα και διαφάνεια, στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε ότι αποτελούν καθοριστικά κριτήρια για την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο αυτόν».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επισήμανε ότι «οι στοχευμένες παρεμβάσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία, λειτουργούν ως εφαλτήριο των αναπτυξιακών σχεδίων των επιχειρήσεων και αποτελούν τον πυλώνα της πολιτικής μας.

»Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει να δίνει στην ελληνική επιχείρηση όλα τα εφόδια για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί».

«Για ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, ενός κλάδου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον» έκανε λόγο η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου αναφερόμενη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων.

«Αντικατοπτρίζει τον στόχο μας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και καλύτερο κόστος για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» πρόσθεσε, ενώ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, υποστήριξε ότι «με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων του οπτικοακουστικού χώρου, ενός από τους πιο δημιουργικούς χώρους της ελληνικής οικονομίας.

»Μέσα από τη συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μικρομεσαίες, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης και ενισχύοντας τον ρόλο τους στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον της οπτικοακουστικής παραγωγής. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα τελευταία δύο χρόνια, με τη δημιουργία ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου και με στοχευμένα προγράμματα, στέκεται αρωγός στους επαγγελματίες του χώρου και συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης