Η εμπιστοσύνη των Αυστριακών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έπειτα από τις ταλαντεύσεις της και την εντυπωσιακή μείωση της μέσα στο 2012, εμφανίζεται τώρα αυξημένη σε ποσοστό αρκετά πάνω από το 50% , όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από την καθιέρωση του ευρώ και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ένα ποσοστό 45% φέρεται να έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στο ευρώ και ένα επιπλέον 12% να έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν στην «μακροβιότητα» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, μπορεί η εμπιστοσύνη των Αυστριακών στο ευρώ να μην έχει φτάσει στα υψηλά επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση, ωστόσο έχει αυξηθεί κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το κατώτερο ποσοστό που είχε καταγραφεί το φθινόπωρο του 2012.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «έπειτα από μία φάση στασιμότητας η εμπιστοσύνη στο ευρώ παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια μία αύξηση κατά εννέα μονάδες, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μία μείωση κατά 14 μονάδες του ποσοστού εκείνων που δεν εμπιστεύονται το ευρώ».

Στην επίκαιρη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ένα ποσοστό 34% των ερωτηθέντων συνεχίζει να έχει «λίγη» εμπιστοσύνη στο ευρώ και ένα ποσοστό 2% να έχει «πάρα πολύ λίγη» εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η κρίση στην Ευρωζώνη είχε κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των Αυστριακών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς, αντί του 70%, που τον Μάρτιο του 2010 εμφανίζονταν να έχουν «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη» εμπιστοσύνη στο ευρώ, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί τον Οκτώβριο του 2012 μόλις στο 38%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν είχαν «απολύτως καμία» εμπιστοσύνη είχε υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας στο 60%, έναντι ενός 29% το 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης