Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στο 1,8% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι 2,5% ρυθμού ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, αναθεώρησε και προς τα “πάνω” τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε 12μηνη βάση). Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2018 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στους επί μέρους δείκτες:

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση της κατανάλωσης προήλθε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (σ.σ. λόγω και των εξαγωγών/τουρισμού), καθώς καταγράφεται κατά 2% μείωση στην κατανάλωση του κράτους (σ.σ. λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

* Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Οριακή πλέον η επίτευξη του ετήσιου στόχου για 2% ανάπτυξη

Συνολικά το 2018, η κυβέρνηση στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ η Κομισιόν υπολογίζει στις Καλοκαιρινές της προβλέψεις σε άνοδό του κατά 1,9%.

Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις πάντως, η επίτευξη του στόχου για άνοδο ΑΕΠ 2% στο σύνολο του έτους, προϋποθέτει ότι τα 2 επόμενα τρίμηνα η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον 1,8% αλλά και ότι βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες αναθεωρήσεις προς τα “κάτω” για το 1ο εξάμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης