Μόνο αν κριθεί ότι είναι αναγκαία, και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το 3ο μνημόνιο, θα εφαρμοσθούν τα μέτρα για το χρέος, επαναλαμβάνει ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup σε επιστολή του.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, περιγράφει τα βήματα που αναμένεται να γίνουν αύριο στο EWG που συνέρχεται όχι στις Βρυξέλλες αλλά στο Παρίσι, έχοντας στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα (σ.σ. που πρέπει να γίνουν έως τις 21 Ιουνίου για να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση), το χρέος, αλλά και την υποδόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ξεχωριστή μάλιστα ανακοίνωση ο ESM προαναγγέλλει ότι συνέρχεται την Παρασκευή σε επίπεδο ΔΣ (δηλαδή σε επίπεδο EWG με άλλο “καπέλο”), προκειμένου να αποφασίσει για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Το ποσό αυτό συνδέεται με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, τα οποία με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που δόθηκαν στη δημοσιότητα παραμένουν σχεδόν στάσιμα στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το πόρισμά της με βάση επιπλέον πληροφορίες που έστειλε η κυβέρνηση (για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων και συντάξεων) και ο ESM θα συνέλθει για να αποφασίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή Σεντένο

Στην απολογιστική του επιστολή για το Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Μάριο Σεντένο περιγράφει το πλαίσιο προς τη συνολική συμφωνία και αναφέρει ότι το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα.

Το Eurogroup, σημειώνει, «κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα» έως την επόμενη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση τον Ιούνιο σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, του πλαισίου για την μετά το πρόγραμμα περίοδο αλλά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».

Για τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είπε ότι «θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εξουσιοδοτήσει τα θεσμικά όργανα να εκπονήσουν μια τελική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε τη δέσμη των πιθανών μέτρων για το χρέος».

Αναφέρει επίσης ότι ζητήθηκε από το EWG να συνεχίσει τις εργασίες τις προσεχείς εβδομάδες για όλα τα στοιχεία που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε “να εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης