«Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας, εκτός των απαιτουμένων» ανησυχεί τις Βρυξέλλες γράφει η γαλλική «Le Monde». Οι υπουργοί των Οικονομικών στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες «απέφυγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, στηρίζοντας τον Ιταλό ομόλογό τους.

Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (Ταμείο Διάσωσης για τα Κράτη σε κρίση). Αλλά ο – εκτός «ορίων» – ιταλικός προϋπολογισμός για το 2019, σύμφωνα και με τη γνώμη του ίδιου του Πιέρ Μοσκοβισί, βρισκόταν σε «όλα τα κεφάλια» την Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Επιτροπή θα λάβει όλες τις ευθύνες που της αναλογούν για να προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των πολιτών, Ιταλών και ευρωπαίων» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που προβλέπει «ανοιγμένο» προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε αν ο τρόπος για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη είναι ξοδεύοντας περισσότερα…

Πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις, οι Βρυξέλλες αναμένουν, όπως και οι άλλες πρωτεύουσες, η Ρώμη να τους στείλει επίσημα τον προϋπολογισμό του 2019, το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου. Αλλά ήδη οι αναλυτές δυσκολεύονται να δουν πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποδράσει από την απαίτηση αναθεώρησης του προϋπολογισμού από πλευράς των θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα αίτημα της Ιταλίας για ειδική μεταχείριση, η οποία, αν παραχωρηθεί σε όλους, θα σημάνει το τέλος του ευρώ» υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ανήσυχοι και εκνευρισμένοι σε μια προοπτική διελκυστίνδας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ιταλία, τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, οι ΥπΟικ μετρίασαν τη στάση τους.

«Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά λείπουν λεπτομέρειες και οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα υπό εξέλιξη» ανέφερε ο ολλανδός Βόπκε Χέκστρα, από τους προσηλωμένους στον σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας. Ούτε λόγος να τίθεται να ανησυχήσουν επιπλέον τις αγορές:
Έλληνες, Πορτογάλοι και Ισπανοί όντας σε φόβο να δουν το κόστος χρέους τους να αυξάνεται και καθώς οι επενδυτές έχουν την τάση να βάζουν στο ίδιο σακί όλες τις χώρες που κινδύνευσαν με πτώχευση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δεν έλειψε και κάποια προσπάθεια στήριξης του Ιταλού ομολόγου τους, Τζιοβάνι Τρία. Αυτός για άλλη μια φορά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το ιταλικό χρέος μειώνεται, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας συνεχίζονται. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να συζητήσει με την Επιτροπή μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ο Μπρούνο Λεμέρ, ωστόσο, ανέβασε τους τόνους κρίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι θα πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσουν για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την καθιέρωση ψηφιακού φόρου, ένα ακόμα σχέδιο που εκκινεί από το Παρίσι.

Η θέληση πάντως της Ιταλίας να αφήσει να ξεφύγουν τα ελλείμματα, επιβεβαιώνει τα στερεότυπα των χωρών του Βορά- με την Γερμανία και την Ολλανδία επικεφαλής – έναντι αυτών «των Μεσογειακών χωρών», οι οποίες κατακρίθηκαν στην αιχμή της κρίσης για την υποτιθέμενη τάση τους να ξοδεύουν άστοχαστα και να κάνουν μικρή προσπάθεια σε ό,τι αφορά τους κοινούς κανόνες.

Οι ΥπΟικ θα έπρεπε επίσης να εγκρίνουν ομόφωνα τη μείωση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις. Την Οδηγία έχει μπλοκάρει η Τσεχία η οποία ζητά ως αντάλλαγμα μια άλλη Οδηγία, που αφορά την συλλογή του ΦΠΑ. Η Γαλλία εφαρμόζει ήδη μειωμένο φόρο στα ηλεκτρονικά βιβλία, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού νόμου, για να μην «καταδικάσει» αυτόν τον εν τη γενέσει τομέα.

Les Echos: Ο ιταλικός προϋπολογισμός έφερε πτώση στο γαλλικό χρηματιστήριο

Πτωτική πορεία στο γαλλικό χρηματιστήριο την Τρίτη σε μια αγορά που επηρεάζεται από τους φόβους γύρω από τον ιταλικό προϋπολογισμό και τον κίνδυνο έκρηξης του χρέους της χώρας, ο αντίκτυπος της οποίας δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική κρίση.

Ανεβασμένες και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και οι δείκτες ασφάλισης κινδύνου. Δεδομένα που αυξάνουν τις πιθανότητες υποβιβασμού του αξιόχρεου της χώρας, το οποίο βρίσκεται έτσι «υπό επιτήρηση».

Ερωτηθείς ο Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε, καθώς αυτό θα πρέπει να περάσει από τις «δαγκάνες» των Βρυξελλών, το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου.

Γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του και ο Κλαούντιο Μπόργκι (Λέγκα), Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του ιταλικού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η χώρα θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα χρέους της αν διέθετε δικό της νόμισμα.

«Οι επιπτώσεις ενός κύματος υποβιβασμών καθώς είναι πολύ πιο σημαντικές από μια απλή μαζική πώληση ιταλικών ομολόγων, (κυβερνητική αστάθεια, ακόμα και παραίτηση του ΥπΟικ, μείωση της επαναγοράς ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ) μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία θα λυγίσει υπό την πίεση» αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής Σιρίλ Ρενιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης