Οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ευνοούν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, ενώ στηρίζουν και τα αμερικανικά. Το κρατικό χρέος αποτελεί σταθερό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής και έντονης αβεβαιότητας.

Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας παρουσιάζει σήμερα πτώση 6,3 μονάδων βάσης, στο 0,53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει πτώση πέντε μονάδων βάσης, στο 0,77%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,89%. Πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης και για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, με την απόδοση του δεκαετούς στο 1,27%. Εκτός της ζώνης του ευρώ, σημαντική είναι η αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, με εκείνη του δεκαετούς να υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 1,46%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές απομακρύνονται επίσης από τις μετοχές, στρεφόμενοι στα ομόλογα, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους, που το τελευταίο διάστημα κινούνταν κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώνεται στο 2,843% σήμερα από 2,907% χθες, ενώ η καμπύλη απόδοσης ανάμεσα στο διετές και το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο διαμορφώνεται στις 54 από 58 μονάδες βάσης.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές όσο εντείνονται οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο τόσο θα απομακρύνεται η προσοχή από την πολιτική της FED και τα σενάρια των επιτοκιακών αυξήσεων, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν θέσει υπό πίεση τα αμερικανικά ομόλογα απογειώνοντας τις αποδόσεις τους. Εάν ΗΠΑ και Κίνα εμφανιστούν αποφασισμένες να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση, στο στόχαστρο των επενδυτών θα βρεθούν πρωτίστως οι μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης