Γνώστης των αρνητικών συνεπειών που φορτώνονται οι παραγωγοί δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει το ΚΚΕ, με αφορμή απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και στους εργατοϋπαλλήλους από την πολιτική της ΕΕ και από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ-ΗΠΑ».

«Στη συνέχεια», λέει το η ΕΟ του ΚΚΕ «αντιτείνει ως μέτρο δήθεν ανακούφισης των «θιγόμενων» τα λεγόμενα «προγράμματα προώθησης» υπονοώντας ότι μέσω της ενίσχυσης της «εξωστρέφειας» των εμποροβιομήχανων θα ευνοηθούν αγρότες και εργατοϋπάλληλοι. Πρόκειται για κοροϊδία» αναφέρει στη ενημέρωσή της η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι ωφελημένοι, καθώς, εκτός από τις προνομιακές άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις που εξασφαλίζουν μέσω και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δασμών μετακυλίοντας τις όποιες απώλειες τους στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο».

«Αυτό αποδεικνύει το παράδειγμα των ροδακινοπαραγών που αναγκάζονται να πουλάνε «κοψοχρονιά» τη σοδειά τους στους βιομηχάνους κομπόστας. Ή των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά πολύ κάτω από την τιμή παραγωγής με την πίεση εκβιασμών από τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου που απολαμβάνουν τεράστια κερδοφορία ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται και οι δασμοί των ΗΠΑ στην κομπόστα και στη φέτα ώστε να δικαιολογούν τη διατήρηση των χαμηλών τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και στο ελαιόλαδο, που εξαιρέθηκε από τους δασμούς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ σίγησαν από τη στιγμή που η τιμή στο λάδι κατρακύλησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και εξαγωγέων που μεγαλώνουν το μερίδιο τους στην αγορά των ΗΠΑ σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της Ισπανίας, όπου έχουν επιβληθεί δασμοί, καθόλου δεν σημαίνει βελτίωση της θέσης των αγροτοπαραγωγών” αναφέρει επίσης το ΚΚΕ.

“Οι όποιες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, είτε μέσω ΚΑΠ είτε άλλων προγραμμάτων, υπηρετούν την παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο και σε μια πορεία και της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές φάρμες.

Μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι με την πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες-καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσουν τον αγώνα τους που βρίσκεται σε εξέλιξη για ικανοποιητικές κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, άμεση και στο 100% καταβολή αποζημιώσεων στην παραγωγή και το κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, καμιά περικοπή ενισχύσεων ενάντια στις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, αφορολόγητο στα 12.000 με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί», καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης