Εντείνεται η διαμάχη Ουάσινγκτον – Πεκίνου για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτηρίζοντας την αμερικανική απόφαση για την επιβολή δασμών, που φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, «εντελώς απαράδεκτη ενέργεια» με την υπόσχεση «απάντησης – καθρέφτη για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλώντας την αμερικανική απόφαση «απόλυτα ερεθιστική», το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι «με αυτό τον τρόπο, ”πληγώνουν τον εαυτό τους” με τα μέτρα υπέρ του προστατευτισμού και τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του ελεύθερου εμπορίου».

Ταυτόχρονα καλεί την διεθνή κοινότητα «να συνεργασθεί ώστε να προστατεύσει τους κανονισμούς του ελεύθερου εμπορίου και του πολυεθνικού εμπορικού συστήματος και από κοινού να εναντιωθούν στην εμπορική ηγεμονία των ΗΠΑ», όπως αναφέρει η κινεζική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της απόφασης του προέδρου Τραμπ «για προστασία του αμερικανικού εμπορίου». Εξίσου πλήττονται παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, όπως η Ευρώπη και ο Καναδάς, κυρίως με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης