Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 1,30% από 1,38% που κυμαίνονταν χθες.

   Στην αγορά εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο αποδίδεται εν μέρη, στις προσδοκίες των επενδυτών για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poors την ερχόμενη εβδοάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,31% από 1,39% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,39 να περιοριστεί στο 1,70% από 1,79% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1140 δολ. από το επίπεδο των 1,1124 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Οι προσδοκίες για επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ευνοήσει το επενδυτικό κλίμα και την ενίσχυση του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα δυσμενέστερα των αναμενομένων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είχαν ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο στο δολάριο.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,335%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,382%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,477%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1144 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης