Ενισχύεται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020, 11:31
Ενισχύεται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,1772 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 124,754 γεν, στο 0,9087 με τη στερλίνα και στο 1,0779 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,04% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 105,954 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,2957 δολάρια.

Το δολάριο οδεύει προς τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα απωλειών καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις των επενδυτών ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει την αμερικανική προεδρία και θα προσφέρει μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά τις εκλογές.

Αρκετές τράπεζες της Wall Street προβλέπουν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους πακέτο με μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει, αλλά υποστηρίζουν ότι μια προεδρία του Μπάιντεν, εάν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο μέτρων. Η UBS Asset Management, για παράδειγμα, δίνει 75% πιθανότητες για μια νίκη του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/IPSOS αυτή την εβδομάδα, ο Δημοκρατικός Μπάιντεν προηγείται οριακά έναντι του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ σε πέντε πολιτείες --Γουϊσκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Φλόριντα και Αριζόνα-- που έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή.

Οι αυξανόμενες εκτιμήσεις για νίκη του Μπάιντεν περιόρισαν κάπως τη μεταβλητότητα στην αγορά γύρω από την ημερομηνία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ενίσχυσαν την τάση των επενδυτών για νομίσματα που είχαν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,1% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 93,47 και καταγράφει πτώση 0,4% σε εβδομαδιαία βάση. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,8%. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε υψηλό δύο μηνών στο 94,75.

Το κινεζικό νόμισμα είναι αυτό που επωφελήθηκε περισσότερο από τις ενισχυόμενες εκτιμήσεις για νίκη του Μπαίντεν. Το γιουάν, ή ρενμίνμπι, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Το γιουάν κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 1,2% στο 6,7112 ανά δολάριο στη διαπραγμάτευσή του στην ηπειρωτική Κίνα και ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 6,7024 ανά δολάριο στη διαπραγμάτευσή του εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά…αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι να υπάρξει νέος εμπορικός πόλεμος μειώνονται, άρα νομίζω ότι αυτό είναι θετικό για το ρενμίνμπι», ανέφερε ο Κεν Τσεούνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Mizuho Bank στο Χονγκ Κονγκ.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 1,1776 δολάριο. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,2% στο 1,2961 δολάριο και διατηρήθηκε ισχυρή αυτή την εβδομάδα καθώς φαίνεται να βελτιώνονται οι προοπτικές για μια συμφωνία για το Brexit.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020, 11:50