Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί στην 33χρονη ιστορία του καταγράφει ο ελβετικός δείκτης για τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας σημειώνει άνοδο σε όλες τις συνεδριάσεις του Ιουνίου καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε φαρμακοβιομηχανίας και άλλες αμυντικές μετοχές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο δείκτης SMI για τις 20 κορυφαίες μετοχές καταγράφει συνολικά κέρδη 5,7% από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, ενώ σήμερα κερδίζει 0,3%, διευρύνοντας το ράλι του σε νέα ιστορικά υψηλά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δείκτης SMI είναι πολύ ευαίσθητος σε κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων» αναφέρει ο Ankit Gheedia της BNP Paribas μιλώντας στο Reuters.

«Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σε καθοδική τάση κάτι που ευνοούσε τις αμυντικές μετοχές ή τομείς και δείκτες που ακολουθούν τα ομόλογα όπως ο SMI».

Η Federal Reserve αιφνιδίασε τις αγορές και οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα αφήνοντας να εννοηθεί την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και θα τερματίσει τις έκτακτες αγορών ομολόγων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής όσο διαρκεί η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Το ανοδικό ράλι του ελβετικού δείκτη έρχεται ενώ η αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και οι προσδοκίες ότι θα συνεχιστεί η στήριξη τροφοδοτούν ένα άλμα στο παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Έρευνα της BofA σε διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε ότι το 41% των ερωτηθέντων είναι “overweight” σε ευρωπαϊκές μετοχές από 35% τον Μάιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2018.

Η κορυφαία μετοχή του SMI είναι η εταιρεία βιοτεχνολογίας Lonza με ράλι σχεδόν 14%. Ακολουθούν οι φαρμακοβιομηχανίες Roche και Novartis με συνολικά κέρδη 11% και 8% αντίστοιχα, και η Nestle, η μεγαλύτερη ελβετική εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση, με άνοδο πάνω από 4%.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο ανοδικό σερί του SMI ήταν τον Δεκέμβριο του 1997, όταν είχε σημειώσει άνοδο για 11 διαδοχικές συνεδριάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης