Η ελβετική κεντρική τράπεζα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλή για το προσεχές μέλλον, δηλώνοντας ότι ο προβλεπόμενος υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελεί λόγο για να αλλάξει πορεία, μια ημέρα αφότου το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πήγε πιο μπροστά.

Η SNB ακολούθησε την ΕΚΤ και την αμερικανική Federal Reserve στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, καθώς διατήρησε το κόστος δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο παγκοσμίως, στο 0,75%, η SNB τόνισε επίσης πως παραμένει έτοιμη να παρέμβει για να υποτιμήσει το υπερτιμημένο ελβετικό φράγκο, και προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν φέτος, από τις  επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αμετάβλητη πολιτική τόσο σε ό,τι αφορά στο κόστος δανεισμού όσο και για το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο επίσης διαμορφώνεται στο -0,75%.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2021, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%, και περαιτέρω άνοδο στο 0,6% τόσο το 2022 όσο και το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης