«Κλείδωσε» στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 σε όρους Eurostat. Ο λόγος για τον τρόπο μέτρησης των πλεονασμάτων που είναι κοινός ανά την Ε.Ε. και ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

Διαφέρει (λίγο) από το γνωστό «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο χθες προαναγγέλθηκε στο 3,5 – 3,7% του ΑΕΠ για το 2017 από αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίδοση είναι για 3η χρονιά πάνω από τον στόχο της συμφωνίας με τους δανειστές, πιστοποιώντας την υπερβολική «αφαίμαξη» της αγοράς και των πολιτών από τη φορολαίλαπα και τις περικοπές δαπανών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν «πείθεται» το ΔΝΤ και ζητεί μείωση αφορολόγητου από το 2019….

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι υπολογισμένα βάσει κοινής μεθοδολογίας για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η ΕΛΣΤΑΤ επεξεργάζεται στοιχεία που λαμβάνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κοινοποιεί στη συνέχεια στην Eurostat. Η καταγραφή γίνεται με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat (σε εθνικολογιστική βάση ή κατά ESA2010).

Έχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων δύο φορές τον χρόνο, όπως και όλες οι στατιστικές υπηρεσίες ανά την Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Η αποστολή πρέπει να γίνεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν από τα τέλη Μαρτίου, ενώ η πιστοποίηση πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες αργότερα από την Eurostat.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης