Μείωση 4,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 4,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατασκευή επίπλων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση κατά τον Ιούνιο 2020 σε σχέση με τον Μάιο 2020.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Ιουνίου 2020 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιουνίου 2019, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Σύγκριση Ιουνίου 2020 με Ιούνιο 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,9% τον μήνα Ιούνιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:
• Κατά 17,6% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
• Κατά 1,0% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.
• Κατά 18,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 0,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 κατά 4,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:
• Κατά 6,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 3,0% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 10,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
Σύγκριση Ιουνίου 2020 με Μάιο 2020

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,6% τον μήνα Ιούνιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:
• Κατά 5,2% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από τη μείωση:
• Κατά 4,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων
• Κατά 5,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 2,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης