Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, πιθανώς μείωσε τις εισοδηματικές ανισότητες, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων της ΕΚΤ.

Ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη, η νομισματική στήριξη οδήγησε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που ωφέλησε τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού, μειώνοντας (το εύρος) κατανομής του εισοδήματος και ανακόπτοντας προσωρινά τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, υποστηρίζει η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικριτές του προγράμματος της ΕΚΤ, που σχεδιάσθηκε για την ενίσχυση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν ότι αυτό ωφελεί τους πλούσιους αποταμιευτές με μεγάλη οικονομική περιουσία και τα νοικοκυριά με μεγάλα στεγαστικά δάνεια, σε βάρος των φτωχότερων νοικοκυριών.

«Η μείωση της ανεργίας και των εισοδηματικών ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική σε χώρες, όπως η Ισπανία, όπου το αρχικό ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερα», σημειώνει η έκθεση.

«Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αναλογικά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση της ανισοκατανομής του πλούτου.

Το QE, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, προγραμματίζεται να σταματήσει έως το τέλος του έτους, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τον όγκο των ομολόγων της, κάτι που θα βοηθήσει στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.

Η έκθεση υποστηρίζει, επίσης, ότι αν και τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν πράγματι την αξία των απλών αποταμιευτικών προϊόντων, οι κάτοχοι αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποζημιώθηκαν για τις απώλειές τους από την πιο υγιή οικονομία που βελτίωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μέσω της αύξησης της απασχόλησης σε επίπεδα – ρεκόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης