Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης γίνεται ολοένα και ευρύτερος ενώ η ανάπτυξη αποδυναμώνεται καθώς το μπλοκ παλεύει με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

«Βλέπουμε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο υπάρχει σημαντική επιβράδυνση και μπορεί να βρεθούμε με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο μηδέν», είπε ο ντε Γκίντος, προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις επιτοκίων. Αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το μέγεθος της επόμενης αύξησης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα «εξαρτώνται από τα δεδομένα». Υπογράμμισε πάντως, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα.
Το στοίχημα της ΕΚΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να καταρρέουν, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μια σειρά μέτρων στήριξης, η ενωμένη Ευρώπη αναζητεί ακόμα «μια κοινή απάντηση στην κρίση» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να ανακόψει το πληθωριστικό ράλι.

Διαβάστε επίσης – Το χειρότερο sell off για την αγορά ομολόγων από το 1949

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καταγραφεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7% ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν διψήφιο ποσοστό.

Την ίδια ώρα μια σειρά από στοιχεία για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και τη μεταποίηση υποδηλώνουν ότι η χώρες του ευρώ βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης