Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να συζητά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από το φθινόπωρο του επομένου έτους, ανακοίνωσε ο Vitas Vasiliauska, μέλος της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας.

«Νομίζω με βάση τη σημερινή προοπτική ότι ίσως μπορούμε να σκεφτούμε για την πιθανότητα να συζητήσουμε περαιτέρω μέτρα το φθινόπωρο (του επομένου έτους), αλλά, όπως είπα, να συζητήσουμε» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχόλιό του ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να «συζητήσει» για αυξήσεις των επιτοκίων μόνο το φθινόπωρο του 2019 υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι το τέλος του επομένου έτους προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια, διευρύνοντας περαιτέρω ένα ήδη μεγάλο χάσμα με τις ΗΠΑ, το οποίο αυξάνεται σταθερά.

Μετά τη συνεδρίασή της στις 14 Ιουνίου, η ΕΚΤ παρουσίασε τα σχέδιά της για τη σταδιακή κατάργηση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά δήλωσε πως δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια «μέχρι το καλοκαίρι του 2019».

Ερωτηθείς ο Draghi για το εάν τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι και τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2019, δήλωσε πως «εάν σήμαινε τον Σεπτέμβριο, θα είχαμε πει τον Σεπτέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν τα σχόλιά του ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αποκλείει αύξηση των επιτοκίων ακόμη και στην προγραμματισμένη συνάντηση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019.

Σε συνέντευξή του στη «The Wall Street Journal», ο Vasiliauskas τόνισε πως η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2019 δεν είναι «στο παιχνίδι» για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

«Σε αυτό το μέρος του κόσμου, το καλοκαίρι σημαίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Vasiliauskas.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης