Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές των τουρκικών ομολόγων σημειώνουν βουτιά και η λίρα υποχωρεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου, με τους επενδύτες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και στο πώς θα αντιδράσει στην επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, μόλις 18 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών τον Μάιο, καθώς η βουτιά της τάξεως του 18% που έχει σημειώσει η τουρκική λίρα εφέτος ασκεί πιέσεις στις τιμές των εισαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό τροφοδοτεί τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η νομισματική αρχή της χώρας αναγκάστηκε να αυξήσει εκτάκτως τα επιτόκια τον Μάιο κατά 300 μονάδες βάσης, για να ηρεμήσει τις αναταραχές στην αγορά, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί.

Ενώ η κίνηση του περασμένου μήνα περιόρισε τις απώλειες της τουρκικής λίρας, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα για το νόμισμα έρχονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Capital Economics είχε επισημάνει ότι, παρά το ριμπάουντ του νομίσματος το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν πολλά εμπόδια στον ορίζοντα και το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι η Τουρκία παραμένει μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών των αναδυόμενων αγορών σε κάθε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς.

Έτσι, αναμένει ότι η λίρα θα δεχθεί και πάλι νέα ισχυρή πίεση προς το τέλος του τρέχοντος έτους και θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το 2019-2020.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι τρέχουσες συνθήκες στην Τουρκία επιβάλλουν την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Η αμερικανική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον τουρκικό πληθωρισμό εφέτος στο 11,8% από 10,8% πριν, τονίζοντας ότι αναμένεται να κορυφωθεί στο 13,8% τον προσεχή Ιούλιο.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας οδηγούνται σε νέα άνοδο σήμερα, με το yield στο 10ετές να διαμορφώνεται στο 14,91% πλησιάζοντας τα ιστορικά υψηλά του 15,3% που σημειώθηκαν στις 23 Μαΐου, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αγγίζει τις 1.427 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του τουρκικού 3ετούς ομολόγου αγγίζει νέα ιστορικά υψηλά και διαμορφώνεται στο 17%, ενώ στο 15,540% κινείται η απόδοση του 5ετούς.

Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα υποχωρεί εκ νέου έναντι του δολαρίου και στο 4,6189, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 4,71 που σημείωσε τον Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης