Αισιοδοξία επικρατεί στα 2/3 των πολιτών της Γερμανίας για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Η θετική εικόνα που προκύπτει από έρευνα βρίσκεται σε αντίθεση με τη δυσαρέσκεια για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Ο αριθμός των Γερμανών που είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 17 χρόνων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ετήσια έρευνα της Ένωσης Τοπικών Ταμιευτηρίων (Sparkassen- und Giroverband) που διεξάγεται από το 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το 63% των Γερμανών χαρακτηρίζει την οικονομική του κατάσταση “καλή” ως και “πολύ καλή”. Μόνο το 8% τη θεωρεί “άσχημη” ή “μάλλον άσχημη”. Τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώθηκαν πριν από 13 χρόνια. Τ

ότε μόνον το 40% θεωρούσε την οικονομική του κατάσταση “καλή” ή “πολύ καλή”. Βέβαια, τα ποσοστά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Κατά κανόνα, ο βαθμός ικανοποίησης είναι μεγαλύτερος στα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας και χαμηλότερος στην Ανατολική Γερμανία.

Η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη που δείχνει ότι η Γερμανοί είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες στις οποίες ζουν.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 92% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι “πολύ” ή “αρκετά” ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ικανοποιημένοι οικονομικά όχι όμως πολιτικά

Η θετική όμως εικόνα των Γερμανών για τις προσωπικές συνθήκες διαβίωσης βρίσκεται σε αντίθεση με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, κάτι που εκφράζεται και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Όπως έδειξαν οι εκλογές στη Βαυαρία πριν δέκα μέρες η πολιτική δυσαρέσκεια ήταν για πολλούς ψηφοφόρους το αποφασιστικό κριτήριο για την ψήφο τους. Παρόλο που το 68% των Βαυαρών δηλώνει ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι “καλή” ως και “πολύ καλή”, παρόλο που η ανεργία είναι η χαμηλότερη στη Γερμανία και οι μισθοί από τους υψηλότερους σε ολόκληρη τη χώρα, οι κυβερνώντες Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) είχαν απώλειες τις τάξεως του 10%.

Ανάλογες απώλειες θα πρέπει να αναμένουν την ερχόμενη Κυριακή και οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο κρατίδιο της Έσσης όπου με 72% καταμετρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης με την προσωπική οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης