Οι πληθυσμοί στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη που συρρικνώνονται και γηράσκουν με ταχείς ρυθμούς θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τάο Τζάνγκ δήλωσε σε συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ ότι ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής θα μειωθεί κατά 12% έως το 2050 λόγω της γήρανσης και της μετανάστευσης, ενώ το εργατικό δυναμικό είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζανγκ αναφερόταν κυρίως σε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποψήφιες προς ένταξη χώρες που στο παρελθόν ανήκαν στο κομμουνιστικό μπλοκ. Πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την περιοχή τα τελευταία χρόνια για να εργαστούν σε πιο εύρωστες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

«Η συρρίκνωση της προσφοράς εργαζομένων και η χαμηλότερη παραγωγικότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, θα μπορούσε να κοστίσει στις χώρες περίπου το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατ’ έτος», δήλωσε ο Τζανγκ.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην περιοχή θα αυξηθεί έως το 2050 στο 60% του επιπέδου της δυτικής Ευρώπης από το 52% σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χωρίς τις σημερινές δημογραφικές πιέσεις, η περιοχή θα μπορούσε να έχει φθάσει το 74% των επιπέδων εισοδήματος στη δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο», δήλωσε η Τζανγκ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπεται σε γενικές γραμμές να αναπτυχθούν κατά 2,6% με 4,6% φέτος. Η ΕΕ στο σύνολό της αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4%.

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι προοπτικές αδύναμης ανάπτυξης, ο Τζανγκ δήλωσε ότι οι χώρες στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν επιλογές πολιτικής, όπως η πρόσληψη περισσότερων αλλοδαπών εργαζομένων, τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή εξειδικευμένων εργαζομένων και την προσέλκυση περισσότερων γυναικών και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας.

Ο αξιωματούχος πρότεινε επίσης την καλύτερη χρήση της τεχνολογίας μέσω της αύξησης της διείσδυσης των ρομπότ.

«Πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Αλλά σε αυτή την περιοχή η αύξηση της αυτοματοποίησης έχει συμπέσει με την αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε ο Τζανγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης