Συνέχεια στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δίνει εύσημα στη Λευκωσία για τις επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και χτυπάει καμπανάκι για το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα προβλήματα των τραπεζών.

Στην έκθεσή του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το Ταμείο βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4% φέτος και 4,2% για το 2019, υπογραμμίζοντας ότι τη δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζουν οι συνεχιζόμενες επενδύσεις σε project κατασκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εμπόδιο προσδιορίζει την επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς τα νοικοκυριά καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν στο 2,5%, καθώς τα κατασκευαστικά έργα θα φτάνουν στη φάση της ολοκλήρωσης, αν και οι επενδύσεις στον τουρισμό θα συνεχίζουν να στηρίζουν το ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις δημοσιονονομικές επιδόσεις, τονίζει ότι τα σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4%,4,5% ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2023, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη, θα συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους στο 72% του ΑΕΠ έως το 2023, μετά την αύξησή του κατα 12 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές του 2018, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των συνεταιρεστικών τραπεζών της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τραπεζικά αγκάθια

Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την κληρονομιά της κρίσης, τονίζει το Ταμείο και εξηγεί πως παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να αντανακλά τον βραδύ ρυθμό απομόχλευσης.

Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει «φτωχή» και λειτουργεί ως βαρίδι στην κερδοφορία τους, σημειώνει το ΔΝΤ και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τη συγκέντρωση στον κλάδο και την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης