Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε προειδοποίηση την Παρασκευή για τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, και για την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού ονόματι Όμικρον, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στους κινδύνους του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε σχετικό blog που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι Gita Gopinath και Tobias Adrian του ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι η “αναζωπύρωση” της πανδημίας και η παραλλαγή Όμικρον ενίσχυσαν απότομα την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο και οι δύο τόνισαν ότι η ισχύς της ανάκαμψης και το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων ποικίλουν ευρέως μεταξύ διαφόρων χωρών.

Στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές καταναλωτή έφθασαν σε υψηλό 31 ετών τον Οκτώβριο, σημείωσαν, υπάρχει το έδαφος ώστε η νομισματική πολιτική να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης.

«Θα ήταν κατάλληλη η προσέγγιση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να κινηθεί προς την αύξηση των επιτοκίων», σημείωσαν, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων που έγιναν αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν, και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να σφίξουν τη νομισματική πολιτική τους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ακόμη, σημείωσαν ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τροφοδότησε υψηλότερο πληθωρισμό σε πολλές χώρες και διεθνείς παράγοντες όπως οι υψηλές τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις το 2022.

Ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2022 σε αρκετές χώρες, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχουν παραμείνει κοντά στους στόχους πολιτικής στις περισσότερες οικονομίες, ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα μετριαστεί με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας ορισμένες πιέσεις στις τιμές, με τις καθυστερήσεις στις αποστολές και τις παραδόσεις και τις ελλείψεις ημιαγωγών να ενδέχεται να βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, οι διαταραχές της προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε το ΔΝΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης