Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη από αυτή που αναμενόταν αρχικά εξαιτίας των επιπτώσεων ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συνολική αξία της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που έχει προσφερθεί, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στα τρισεκατομμύρια ευρώ φθηνών δανείων και της υπό εξέταση νέας χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ, ξεπερνά ήδη τα 10 τρισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ σχολίασε πως, ενώ η αντίδραση αυτή ήταν εντυπωσιακή, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος καθοδικής απόκλισης έως τις αρχές του 2021, δεδομένου του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος», σημείωσε το ΔΝΤ στην τακτική έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Με το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα, οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, θα χρειαστεί πιθανότατα να προσφέρουν ευρεία στήριξη για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν αρχικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης