Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη -συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank, Citigroup, Barclays και μερικών ιαπωνικών τραπεζών- ενδέχεται να δυσκολευτούν τα προσεχή έτη να διατηρήσουν επαρκή κερδοφορία.

«Περίπου το ένα τρίτο των μεγαλύτερων τραπεζών βάσει παγίων ενδέχεται να δυσκολευτεί να πετύχει βιώσιμη κερδοφορία, γεγονός που υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις μεσοπρόθεσμες αδυναμίες», προειδοποίησε το Ταμείο, αναφερόμενο στα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κριτική του ΔΝΤ για τις τράπεζες περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από 189 χώρες έχουν μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Είναι ασυνήθιστο για έναν οργανισμό, όπως το ΔΝΤ, να κατονομάζει τράπεζες. Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα ονόματα: πέρα από τις Citigroup, Deutsche και Barclays, αναφέρει επίσης την Société Générale, την ιταλική UniCredit, την βρετανική Standard Chartered και τις ιαπωνικές Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group και Mitsubishi UFJ Financial Group ως πιθανές να καταγράψουν χαμηλή κερδοφορία.

«Οι τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες μπορεί να μην μπορούν μελλοντικά να παράγουν επαρκή κεφάλαια για να αποκρούουν αντίξοες συνθήκες”, ανέφερε ο Tobias Adrian, διευθυντής τομέα νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του ΔΝΤ. “Η απουσία κερδοφορίας μπορεί να μετατραπεί σε κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των αναλυτών του κλάδου ιδιωτικών τραπεζών είναι για απόδοση κεφαλαίων κάτω του 8% για κάθε μία από αυτές τις εννέα τράπεζες το 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης