Τρέχουν για να προλάβουν την δόση του ενός δις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 16:28
Τρέχουν για να προλάβουν την δόση του ενός δις

Με την ελληνική οικονομία να αγκομαχά όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί έστω και την ύστατη ώρα να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών έτσι ώστε την Δευτέρα στο Eurogroup να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κρατικών τραπεζών από την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τον κύριο όγκο των προαπαιτουμένων που είναι βασικός όρος για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας. Σε αυτό να προστεθούν και οι προειδοποιήσεις που καταγράφηκαν στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η εκταμίευση των χρημάτων θα κριθεί από την πρόοδο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας στην εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων που απομένουν.

Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία. Το πιο σημαντικό από αυτά, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εάν υπάρχουν «σαφή σημάδια» μέχρι τη Δευτέρα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια», πρόσθεσε.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.

Ερωτηθείς σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που κρίνουν τη βιωσιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και ότι μεμονωμένες πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού αν και μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη» για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν θα συζητηθεί στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 17:48