Την επανεμφάνιση υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος που έφτασε στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα 10,5 δισ. ευρώ και παράλληλα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που έφτασε την ίδια περίοδο τα 8,6 δισ. ευρώ επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του, κάνοντας εμμέσως μια έγκαιρη προειδοποίηση για το άμεσο μέλλον.

Στο δελτίο του σημειώνει ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο το έλλειμμα των 10,5 δισ. ευρώ συνοδεύτηκε και από πρωτογενές έλλειμμα 6,8 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε από τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 5,7 δισ. ευρώ, την αύξηση των μεταβιβάσεων που αφορούσαν κυρίως τις ενισχύσεις για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά 5,8 δισ. ευρώ και τη διατήρηση των ανελαστικών δαπανών (μισθοδοσία και καταβολές συντάξεων) στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και φυσικά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των 8,6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος μόλις 90 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019 διαμορφώθηκε κυρίως από την τεράστια μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών κατά 12,8 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της κάθετης μείωσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 11,2 δισ. ευρώ και των εισπράξεων των μεταφορών κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα θα εμφανιζόταν ακόμη μεγαλύτερο αν μαζί με την τεράστια μείωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών δεν είχαμε παράλληλα και μια μείωση της τάξης των 3,34 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών. Και αυτή η μείωση ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών (λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου) κατά 6,6 δισ. ευρώ έναντι υποχώρησης της αξίας των εισαγωγών κατά 3,3 δισ. ευρώ που διαμόρφωσε το τελικό έλλειμμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών στα 14,1 δισ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης