Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε υψηλό 23 μηνών μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) που εμμένει σταθερά στα σχέδια για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,19% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,52%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Wall Street κατέγραψε σημαντικές απώλειες χθες, και σήμερα φαίνεται πως θα κινηθεί σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στην Ασία, οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 μηνών. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, αντίθετα, κατέγραψε μικρή άνοδο 0,3%.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της για την πολιτική της, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια τον Μάρτιο, όπως αναμένεται ευρέως, και επαναβεβαίωσε τα σχέδια για τερματισμό τον ίδιο μήνα των αγορών ομολόγων που σχετίζονται με την περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed και ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ίσως είναι περισσότερο επίμονα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι προσδοκίες για σύσφιγξη της πολιτικής της Fed οδήγησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων στο 1,208%, επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς υποχώρησε οριακά στο 1,835%, έχοντας ανέλθει χθες στο υψηλό επίπεδο του 1,88%.

Η διαφορά στις αποδόσεις (spread) μεταξύ των 10ετών και των διετών ομολόγων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2020, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ταχύτερο ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Αυτό με τη σειρά του βοήθησε το δολάριο να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020 και οδήγησε το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,1182 δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αντέστρεψαν τις προηγούμενες απώλειές τους και κινούνταν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2014. Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε νωρίτερα κατά 0,18% στα 90,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε μικρές διακυμάνσεις στο επίπεδο των 87,41 δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης