Δεν συμφέρει, πλέον, να καλλιεργεί κανείς αμπέλια - Σε κατάρρευση ο αμπελοοινικός τομέας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 14:54
Δεν συμφέρει, πλέον, να καλλιεργεί κανείς αμπέλια - Σε κατάρρευση ο αμπελοοινικός τομέας

Η κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς περιγράφονται σε ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος της 59ης γενικής συνέλευσης της συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, της ΚΕΟΣΟΕ, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών-μελών της Οργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό τρυγητό, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι αυτός εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Γενικά, στη Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα.

Υπήρξαν περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στη μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή.

Η συνολική παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 171.040 τόνους οίνου (μειωμένος κατά 25,9%).

Τα αποθέματα στις 31/7/2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl.

Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν 5%-10% μετά την περσινή μείωση, που ήταν της τάξης του 30%-50%.

Κατά συνέπεια, το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μία φορά συνέχισε την κατιούσα.

Όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και της στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα:

- Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 ευρώ - μέτρο στο οποίο υπέβαλαν αιτήματα 1.285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόσθηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.

- Η απόσταξη κρίσης λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 34.000 tn οίνων με προϋπολογισμό 20.501.000 ευρώ το 2020 και για 83 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 ευρώ για το 2021.

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους.

Η αποθεματοποίηση, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν.

«Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Όσον αφορά στο πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων, τονίζεται ότι η ΚΕΟΣΟΕ, έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο το επάγγελμα και τον κλάδο πoυ έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών.

Πρώτα απ’ όλα οφείλει:

• Να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ.

• Να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα στο διαχρονικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας, που σχετίζεται με τη μορφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιλύοντας το ζήτημα της γης μέσα από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν το μέγεθος και κατά επέκταση τους όρους βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και εν προκειμένω της ελληνικής αμπελουργίας.

• Ειδικά για τον κλάδο που μαστίζεται και ταλαιπωρείται:

- Απ’ τις συνθήκες μιας αγοράς ανεξέλεγκτης και προβληματικής που τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσκολεύει τη λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων.

- Μιας αγοράς όπου οι ελληνοποιήσεις και οι παράτυπες οινοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού.

- Μιας αγοράς που διαμορφώνει τιμές για το πρωτογενές προϊόν τέτοιες που οδηγούν στην διόγκωση των εκτάσεων εγκατάλειψης των αμπελώνων.

«Θα πρέπει με την συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας να ακυρώσουμε τις προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο», επισημαίνεται.

Τέλος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αρνητικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, είναι αναγκαίο και επιτακτικό:

- Να υπάρξουν αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών.

- Να αντιμετωπισθούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 14:54