Συνολικά 10 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 500 εκατ. Ευρώ, με στόχο να προστατευτούν περιοχές της  Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμυρών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής κατά την  υπογραφή της δανειακής σύμβασης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. Ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και για την περίοδο της τετραετίας 2019-2023.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής, τα 7 από αυτά τα έργα είναι στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πελοπόννησο. «Αυτές οι επενδύσεις και η προστασία των Ελληνικών πόλεων αποτελούν εθνική προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΤΕπ, η Ελλάδα και ειδικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν μια μακρά και καλά εδραιωμένη συνεργασία και ιδιαίτερα στις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών μεταφορών. Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη συνεργασία. Αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα».

Το νέο αυτό δάνειο των 150 εκ. Ευρώ, 25ετούς διάρκειας της ΕΤΕπ, έρχεται να στηρίξει και να συμπληρώσει το ποσό των 355 εκ. ευρώ που προέρχεται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, με σκοπό την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας για 500.000 κάτοικους. 

«Τις τελευταίες σχεδόν 2 δεκαετίες, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στην Ελλάδα, επηρεάστηκαν άμεσα 16.000 πολίτες και η οικονομική δραστηριότητα ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 1 δις ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όλα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν υπό αυτό το χρηματοδοτικό σχήμα, περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος τεχνικών εργασιών, όπως είναι η δημιουργία λεκανών συγκράτησης πλημμυρών, η διεύρυνση και εμβάθυνση  των ποταμών, ώστε να ενισχυθεί η υδραυλική δυναμικότητά τους, η κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης ομβρίων υδάτων.

«Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων».

O υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις είναι απαραίτητες για να προστατευθούν από τις πλημμύρες οι ζωές και οι περιουσίες σε ευάλωτες περιοχές στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβεται το περιβάλλον και δρα με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον τομέα της δράσης για το κλίμα ανά την υφήλιο και χαιρετίζω τη νέα στήριξη που προσφέρει σήμερα για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα. Τα νέα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία βασίζονται σε λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εξασφαλίσουν αυξημένη προστασία, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν και θέσεις απασχόλησης».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να επιταχύνει τις επενδύσεις που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή οι οποίες ενισχύουν τη θωράκιση κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις κινδυνεύουν από πλημμύρες και η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που στηρίζει αυτήν την εντυπωσιακή νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα, με το δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτή η νέα επένδυση στην Ελλάδα, που ενισχύει την προστασία από την κλιματική αλλαγή αναδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών ζημιών από πλημμύρες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης