Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας σε πορτογαλική εφημερίδα καθώς αρκετοί αξιωματούχοι καλούν την τράπεζα να αναλάβει δράση.

«Θα πρέπει να δούμε αν αυτή η άνοδος των ονομαστικών αποδόσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης» δήλωσε ο De Guindos στην Público την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα (ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο), τότε είμαστε εντελώς ανοιχτοί για την αναπροσαρμογή του προγράμματός μας, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας, (PEPP), εάν γίνει απαραίτητο» πρόσθεσε. «Έχουμε χώρο για ελιγμούς και έχουμε τα μέσα» ανέφερε επίσης.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2021 κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, αλλά μεγάλο μέρος της φετινής ανόδου θα είναι προσωρινό, επομένως η τράπεζα δεν ανησυχεί πολύ για την αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε ο De Guindos.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης