Ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη επανεκκίνησε φέτος, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του ΙΝΤΕΡΠΟΣΤ με θέμα «Επενδυτική Επανεκκίνηση: Τι, πώς και από ποιους».

«Το 2017 αποτελεί καμπή για την οικονομία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς τις επενδύσεις και την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημητρίου επικεντρώθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ώστε να σταματήσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, στην αναβάθμιση του συγκριτικού πλεονεκτήματος, στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας αγαθών και υπηρεσιών που βασίζονται στη γνώση, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και αλυσίδων αξίας και στη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας που να μπορεί να υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Η εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, τόνισε, θα προσφέρει χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλα τα μεγέθη εταιρειών και θα υποστηρίξει τις επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε πως η μαζική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και η ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν άμεσο στόχο τη δημιουργία μιας εσωτερικής αναπτυξιακής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, σκιαγραφώντας αναλυτικότερα την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε πως «υπάρχει δημοσιονομική σταθεροποίηση, κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα» και σημείωσε πως «όλα αυτά ήταν βασικοί παράγοντες για τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των θεσμών, των χρηματοπιστωτικών αγορών και των επενδυτών». Συμπλήρωσε επίσης πως ο τουρισμός, η βιομηχανική παραγωγή, οι εισαγωγές-εξαγωγές, τα κεφάλαια οδηγούν προς τα πάνω την οικονομία και καλούν νέες επενδύσεις και παρατήρησε πως ακόμα και παραδοσιακοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η λιανική, το χονδρεμπόριο και οι κατασκευές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαδημητρίου στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην αναγνώριση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει, χαρακτηρίζοντας τες κλειδί για την ανάπτυξη. «Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ταχύτατα, έχουμε μια μεγαλύτερη εφαρμογή των εναπομεινασών μεταρρυθμίσεων» επισήμανε.

Εστιάζοντας στις ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει η ελληνική οικονομία, αφού επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές, αναφέρθηκε αρχικά στη γεωπολιτική θέση της χώρας, σημειώνοντας πως αλλαγές στην περιοχή μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε μια πιο σταθερή οικονομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενέργεια επισημαίνοντας πως η χώρα μας γίνεται σταδιακά ενεργειακός χώρος για την Ευρασία, ενώ ελκυστική για τις επενδύσεις θεωρεί και την εξειδικευμένη ελληνική παραγωγική εργατική βάση. Μεγάλο πεδίο ανάπτυξης υπάρχει ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, στις υποδομές, στις μεταφορές, στα logistics, τα μεταλλεία, την αγροτική διατροφή, τις ιαματικές πηγές, τον τουρισμό με έμφαση στον πολιτιστικό, και τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, αναφέροντας ως παράδειγμα πως μόνο το 28% των Ελλήνων χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική σε σχέση με το 60% σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης