Επιμένουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου στις συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, την ώρα που κλιμακώνονται σημαντικά οι ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Αυτή τη φορά είναι το πρακτορείο CNBC, το οποίο διερωτάται αν η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ιταλικά ομόλογα αποτελούν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνη επένδυση» τονίζει χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει: «Τα ιταλικά ομόλογα τείνουν να είναι όσο επικίνδυνα και τα ελληνικά».

Όπως παρατηρεί, στη συνέχεια, μόνο τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν αυτή τη στιγμή υψηλότερη απόδοση από την Ιταλία, καθώς τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ισπανίας κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των τεσσάρων χωρών υποδηλώνει ότι Ελλάδα και Ιταλία εμφανίζονται πολύ πιο επικίνδυνες από ό,τι η Πορτογαλία και η Ισπανία» σπεύδει να επισημαίνει το CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι, όπως υπενθυμίζει, αρνούνται ότι οι αυξήσεις δαπανών θέτουν τη Ρώμη σε κατάσταση παρεμφερή μ’ αυτή που βίωσε η Ελλάδα το 2010 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία προγράμματα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, όμως -καταλήγει το δημοσίευμα- η Ιταλία αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των επενδυτών, καθώς η αύξηση των δαπανών εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσει στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους, το οποίο αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης