Οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και FED, ακολουθούν πολύ διαφορετικές πορείες τα τελευταία χρόνια, καθώς η πρώτη επέμενε στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική την ώρα που η δεύτερη είχε ανοίξει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων από τα τέλη του 2015.

Θα είναι το 2019 η χρονιά, που θα ακολουθήσουν κοινό βηματισμό, καθώς η ΕΚΤ θα αρχίσει και εκείνη τις αυξήσεις επιτοκίων; Μερίδα ειδικών απαντά όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτική είναι ανάλυση της Capital Economics, στην οποία επισημαίνεται πως όταν η ΕΚΤ αρχίσει τις αυξήσεις, η FED θα προσανατολίζεται σε… μειώσεις.

«Εκτιμούμε ότι η EKT θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2019, όχι πολύ πριν η FED αρχίζει να τα μειώνει. Μία τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα είναι άνευ προηγουμένου» σημειώνουν οι ειδικοί της CE.

Όπως εξηγούν αυτό θα συμβεί, γιατί έως ότου η ΕΚΤ αποφασίσει να κινηθεί στο μέτωπο των επιτοκίων, ο κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει αλλάξει, αναγκάζοντας έτσι την Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική στις αρχές του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στροφή της FED δεν προβλέπεται πάντως να επηρεάσει τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Και τούτο γιατί όπως επισημαίνεται έχουν διαμορφωθει ισχυρές συνθήκες στην Ευρωζώνη, ώστε «να μην κρυώσει πολύ, όταν οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να φτερνίζονται». Το 2020 η νομισματική ένωση αναμένετια να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 1,7%, ενώ η αμερικανική οικονομία μόλις 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μία φορά στο παρελθόν- το 2008- είχαμε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την ώρα που η FED μείωνε τα δικά της ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακόμη και πριν την ίδρυση της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, η γερμανική Bundesbank μόνο μία φορά, λίγο μετά την επανένωση της Γερμανίας, προέβη σε αύξηση επιτοκίων, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα επέλεγε τις μειώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης