Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απέτυχε να τονώσει τον πληθωρισμό και ενδεχομένως αύξησε τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αποφαίνεται έρευνα της Bundesbank, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η στιγμή που επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους οι Γερμανοί τραπεζίτες συμπίπτει με όσα συμβαίνουν στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης επί της ουσίας έρχονται να επιβεβαιώσουν την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων -γνωστό και ως QE- ήταν μη απαραίτητο και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

«Η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ μείωσε στην αρχή τους πιστωτικούς κινδύνους, αλλά αυτή η θετική επίδραση στη συνέχεια αντιστράφηκε, αυξάνοντας τον κίνδυνο πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η μελέτη της Bundesbank.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, η έρευνα πιστώνει στις νομισματικές επιλογές της ΕΚΤ την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η ποσοτική χαλάρωση -όπως επισημαίνεται σχετικά- παρείχε σημαντική στήριξη στην αύξηση του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία καλείται να αποφασίσει μεταξύ της επιβράδυνσης του προγράμματος και της επέκτασής του.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης