Η αύξηση των τιμών των ακινήτων ενισχύει τον πλούτο που έχουν στα χέρια τους οι Γερμανοί, αν και παραμένει άνισα κατανεμημένος στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Bundesbank που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο καθαρός πλούτος του μέσου γερμανικού νοικοκυριού ήταν 70.800 ευρώ το 2017, αυξημένος κατά 17% από την προηγούμενη έρευνα πριν από τρία χρόνια, κυρίως χάρη στην αύξηση της αξίας της πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αποτυπώνει κάποιες από τις επιπτώσεις της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία τροφοδότησε την άνθηση της γερμανικής αγοράς ακινήτων μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Αυτή η πολιτική εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις στη χώρα διότι οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, που είναι δημοφιλείς μεταξύ των Γερμανών αποταμιευτών.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην ανισότητα αποτυπώνεται μια μικτή εικόνα: η διαφορά μεταξύ του πλουσιότερου και του φτωχότερου τετάρτου του πληθυσμού διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο, ακόμα κι αν μειώθηκε οριακά το μερίδιο του συνολικού πλούτου στα χέρια του κορυφαίου 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη παρέμεινε η διαφορά μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης