Η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε πως αναμένει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί με ήπιο ρυθμό στα επόμενα τρία χρόνια εάν το κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Boris Johnson για το Brexit και η χώρα συμφωνήσει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προβλέψεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα έχει αξιολογήσει το σχέδιο του πρωθυπουργού για το Brexit, το οποίο θα δημιουργήσει νέους εμπορικούς φραγμούς με την ΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή αγοράζει τις μισές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης τα μέλη της BoE διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, αλλά επτά ψήφισαν υπέρ της διατήρησης και δύο κατά, οι οποίοι ζητούσαν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% για να στηριχθεί η οικονομία εν τω μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το Brexit και της παραπαίουσας παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως εάν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία του Johnson για το Brexit, και η κυβέρνηση εγκρίνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ παρόμοια με τη συμφωνία της με τον Καναδά, τότε η οικονομία θα ανέκαμπτε αργά αλλά σταδιακά στα επόμενα χρόνια.

Τα στελέχη της ΒοΕ δήλωσαν πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα διαλύσει μέρος της αβεβαιότητας που αυτή τη στιγμή πλήττει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 1,25% φέτος, όπως και για το 2020, και στο 1,75% για το 2021. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Η Bank of England αναφέρει ακόμη ότι οι προβλέψεις της υποθέτουν πως μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ πιθανώς θα εξαλείψει την ανάγκη για δασμούς στα αγαθά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της ΕΕ, αλλά θα περιλάμβανε τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους που θα πρόσθεταν νέες τριβές στο διασυνοριακό εμπόριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης