Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στη νέα ιταλική κυβέρνηση που ονειρεύονται την απόδραση από τα δεσμά που συνεπάγεται συμμετοχή στη νομισματική ένωση και στην Ε.Ε. τονίζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Ο εφιάλτης που έχει τυλίξει την Τουρκία πρέπει να αποτελέσει μήνυμα πως η ελευθερία δεν είναι χωρίς προβλήματα. Τα τουρκικά χρεόγραφα συνθλίβονται από τον συνδυασμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και του ραγδαία επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος. Η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για την προτιμότερη νομισματική πολιτική επιταχύνει την φυγή κεφαλαίων. Βέβαια, η Ιταλία δεν είναι Τουρκία. Όμως οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας έχουν προξενήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα ιταλικά ομόλογα. Οι προεκλογικοί φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ έχουν υποχωρήσει. Αν όμως οι πολιτικοί θελήσουν να αρχίσουν πόλεμο με τους Ευρωπαίους εταίρους τους καταρτίζοντας έναν λαϊκιστικό προϋπολογισμό που θα παραβιάζει τους κανόνες, τότε οι επενδυτές θα απαιτήσουν διαρκώς αυξημένα ασφάλιστρα για να δανείζουν την χώρα. Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Τουρκίας συνιστά υπενθύμιση πως όταν το χρέος ανέρχεται πάνω από το 130% του ΑΕΠ, τότε εξαρτάσαι από την καλοσύνη των ξένων. Και οι επενδυτές ψηφίζουν για την οικονομική πολιτική όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τζιοβάνι Τρία: Προβλέψεις για μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο έλλειμμα

«Μικρότερη ανάπτυξη, που αναμένεται να αυξήσει το έλλειμμα και να επιβραδύνει τη μείωση του δημοσίου χρέους για το προσεχές έτος», προέβλεψε σήμερα για την Ιταλία ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,2% φέτος, χαμηλότερα από το 1,5% παλαιοτέρων προβλέψεων, ενώ αναμένει επίσης μια αναθεώρηση προς τα κάτω της οικονομικής παραγωγής σε 1% ή 1,1% το επόμενο έτος, από 1,4% που ανέφεραν παλαιότερες εκτιμήσεις.

«Η επιβράδυνση αυτή θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 1,2% το 2019», δήλωσε ο Τρία σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, υψηλότερα από τον στόχο του 0,8% του ΑΕΠ, που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Tρία πρόσθεσε επίσης ότι μια σαφέστερη εκτίμηση του ελλείμματος θα είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο και θα εξαρτηθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και από το ύψος των εσόδων ή των περικοπών δαπανών που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αποφύγει την αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων. Οι επιδεινούμενες οικονομικές προβλέψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη νέα κυβέρνηση σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ο Τζιοβάνι Τρία, ακαδημαϊκός που θεωρείται μετριοπαθέστερος από πολλούς κυβερνητικούς εταίρους, δήλωσε ότι όλα τα μέτρα μεταρρύθμισης που περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν «συμβατά» με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε. για τα δημόσια οικονομικά της. Τέλος ανέφερε ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδύνει τη μείωση του χρέους της χώρας, το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε αυτό τον στόχο.

Πηγή: Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης