Θέσεις υπέρ των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων λαμβάνει επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Πρόκειται για το ιταλικό Hedge Invest Sgr., το οποίο στοιχηματίζει ότι τα ιταλικά ομόλογα θα τα πάνε καλύτερα από τα γερμανικά, καθώς είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για την ύπαρξη του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιταλική κυβέρνηση θεωρήθηκε επιθετική σε ορισμένα θέματα, αλλά έχει γίνει σαφές ότι εστιάζει την προσοχή της ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης και έχει φανεί πιο ρεαλίστρια από ότι ανέμεναν οι επενδυτές», δήλωσε ο Φίλιπο Λάντσα, με έδρα το Λονδίνο, που διαχειρίζεται δύο ομολογιακά κεφάλαια για λογαριασμό του ιταλικού Hedge Invest Sgr.

Η αγορά στοιχημάτιζε σε μία διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά απίθανη», πρόσθεσε.

Ο Λάντσα πήρε θέση σε ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου, την ημέρα που οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν σε υψηλό επίπεδο τεσσάρων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνοιξε και πάλι θέσεις υπέρ ιταλικών και ελληνικών ομολόγων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, στοιχηματίζοντας ότι θα μειωθεί το επασφάλιστρο στις αποδόσεις των ομολόγων τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (σ.σ.: που κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις) έχουν υποχωρήσει, καθώς ο σχηματισμός της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη στάση της χώρας έναντι του ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους της, επηρεάζοντας αρνητικά και τα ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Το spread (η διαφορά) της απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διαμορφώθηκε σε περίπου 243 μονάδες βάσης (2,43 ποσοστιαίες μονάδες) τη Δευτέρα, έχοντας σκαρφαλώσει έως τις 290 μονάδες στο τέλος του Μαΐου.

«Η αγορά υποεκτιμά την πολιτική δέσμευση και τη στήριξη των πολιτών στο ευρωπαϊκό σχέδιο και θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία επιτάχυνση προς μία μορφή δημοσιονομικής ένωσης τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Λάντσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το fund στηρίζει επίσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία επηρεάστηκαν από την ιταλική αναταραχή τον Μάιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης