Δεν εκταμιεύει την υποδόση του ενός δισ. ευρώ προς τη χώρα μας ο ESM, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Τα μέλη του ESM έκριναν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του ποσού, που θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μη έγκαιρη εκπλήρωση βασικών προαπαιτούμενων, που έχει συμφωνήσει και υπογράψει η κυβέρνηση, εμπόδισε ουσιαστικά την έγκριση της εκταμίευσης.

Η ελληνική πλευρά αναμένει αυτό να συμβεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ESM, μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης, και στο μεταξύ διαβεβαιώνει ότι δεν προκύπτει πρόβλημα ρευστότητας.

Η διαθεσιμότητα του ποσού, πάντως, λήγει στις 15 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του ESM αναφέρει ότι «σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές, ότι ορισμένες πληρωμές για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελούνται πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ»».

«Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και «είναι έτοιμο να επανέλθει για αυτό το ζήτημα με τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση» που ζητείται.

Επίσης, η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η άλλη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της εκταμίευσης του εναπομένοντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «θεωρείται ικανοποιητική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης