Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πλέον συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 11,8% του ΑΕΠ το 2020, ενώ ως τώρα έκανε λόγο περί συρρίκνωσής της κατά 9,9%.

Η νεότερη πρόβλεψη του θεσμού πάντως συνάδει με τη συρρίκνωση που αναμένει, βάσει του προσωρινού σχεδίου του προϋπολογισμού της, η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (-12,1%). Το 2019, το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 2,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας -η τρίτη μεγαλύτερη στην περιφέρεια- θα ανακάμψει το 2021, καταγράφοντας ανάπτυξη 4,9%.

Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 40% σε ετήσια βάση και την οικονομία της σε ύφεση από το 2018, η Αργεντινή βλέπει παράλληλα τη φτώχεια (40,9% του πληθυσμού) και το ποσοστό της ανεργίας να απογειώνονται, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα πλήξει το 11% του ενεργού πληθυσμού το 2020 προτού μειωθεί στο 10,1% το 2021. Βρισκόταν στο 13,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απέχει από το να διατυπώσει εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς τα στοιχεία αυτά αποτελούν μεταξύ άλλων αντικείμενο των συνομιλιών που διεξάγει με το Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση του Φερνάντες διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα πιστώσεων προς αντικατάσταση της συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 2018, στο πλαίσιο της οποίας εκταμιεύτηκαν ποσά ύψους 44 δισεκ. δολαρίων, από το σύνολο των 57 δισεκ. που προβλεπόταν να χορηγηθούν.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Μπουένος Άιρες για να αξιολογήσει τα οικονομικά δεδομένα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Προβλέπεται νέα αποστολή αξιολόγησης περί τα μέσα Νοεμβρίου για να «αρχίσουν συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας» ώστε η χώρα να βγει από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το 2006, αφού αποπλήρωσε το σύνολο του χρέους της στο ΔΝΤ, η Αργεντινή διέκοψε για μια δεκαετία τις σχέσεις της με τον θεσμό της Ουάσινγκτον, προτού συνάψει νέα συμφωνία το 2018, όταν βρισκόταν στην εξουσία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι. Το δάνειο που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί ήταν το μεγαλύτερο που έχει δώσει ποτέ το Ταμείο.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2019, ο κεντροαριστερός διάδοχός του Αλμπέρτο Φερνάντες ανέστειλε την ισχύ της συμφωνίας, δεν ζήτησε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του 99% του εξωτερικού χρέους της, ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, που εξασφάλισε στο Μπουένος Άιρες ελάφρυνση χρέους 37,7 δισ. δολαρίων, με το επιτόκιο να μειώνεται από το 7% ετησίως στο 3,07%, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Επρόκειτο για βήμα αποφασιστικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση της Αργεντινής να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης