Σε μία απολύτως αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 650 μονάδες βάσης στο 40%, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το πέσο, που δεχόταν σφυροκόπημα, όπως και άλλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φέτος, αλλά και να μειώσει τον πληθωρισμό, που κυμαίνεται στο 15%.

Πρόκειται σαφώς για μία απόφαση, που έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι η κεντρική τράπεζα έχει τα πράγματα υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εθνικό νόμισμα έκανε άλμα 5% στον απόηχο της είδησης, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Χθες είχε υποχωρήσει στο ναδίρ των 22,5 πέσο ανά δολάριο.

Μέσα σε μία εβδομάδα το βασικό επιτόκιο της Αργεντινής εκτινάχθηκε από το 27,25% στο 40%, καθώς η κεντρική τράπεζα έκρινε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία, έχοντας ήδη «κάψει» 5 δισ. δολάρια από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος για το σκοπό αυτό.

Το πέσο έμεινε πάντως μόνο να ανακάμπτει μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό δολάριο συνέχισε να ανατιμάται έναντι μικρών και μεγάλων ανταγωνιστών του, στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο ναδίρ 17,5 ετών του 3,9%.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης