«Καίει» πραγματικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπισθεί από την οικονομία που επιχειρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Η τιμή της κιλοβατώρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σήμερα, Τρίτη, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η τιμή του ρεύματος ωθείται έντονα ανοδικά από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών του φυσικού αερίου, απειλώντας να βυθίσει την Ευρώπη σε ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης 2023 σημείωνε νωρίτερα άνοδο έως και 5,2%, στα 502 ευρώ η μεγαβατώρα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας.

Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, αυξάνοντας τις τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ωθεί στα ύψη τις τιμές από τα τρόφιμα έως και τα καύσιμα.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι λοιπόν έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή την αντίστοιχη περίοδο πέρσι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυνατότητα παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας είναι εξαιρετικά μειωμένη λόγω συντηρήσεων και άλλων προβλημάτων, γεγονός που μειώνει τις δυνατότητες εξαγωγών ενέργειας για τους επόμενους μήνες.

Σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές επόμενης ημέρας πραγματοποίησαν επίσης ιστορικά υψηλά, αντανακλώντας τη μεγάλη ζήτηση για κλιματισμό, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να εντείνουν τις πιέσεις.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας περνούν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, καθώς και στα κόστη σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων.

Στη Βρετανία, το ανώτατο πλαφόν ετήδιας χρέωσης των καταναλωτών για ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου, λόγω του τεράστιου κόστους χονδρικής. Η τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα για τον Οκτώβριο έχει σχεδόν επταπλασιαστεί και διαμορφώνεται περίπου στις 591 λίρες η μεγαβατώρα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να απαλύνουν τον οικονομικό πόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και την επίδραση της εκτίναξης των τιμών στις οικονομίες των χωρών τους. Στη Γαλλία, το κράτος κινείται προς την πλήρη επανεθνικοποίηση της Electricite de France (EDF), του κολοσσού ο οποίος ελέγχει και το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ακραία κλιμάκωση των τιμών δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα, τονίζει ο αναλυτής της Rystad Energy, Fabian Ronningen, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Η μειωμένη παραγωγή ανά την ήπειρο στις πυρηνικές, υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλιμακώσει την πίεση, προσθέτει.

Η δε τιμή του ολλανδικού συμβολαίου φυσικού αερίου, σημείου αναφοράς για όλη την Ευρώπη, έφτασε χθες να ενισχύεται έως και κατά 6,5%, έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο και ούσα στο υψηλότερο σημείο της από τις αρχές Μαρτίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης