Στο ποσό των 43.953,60 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2018 η συνολική αξία πωληθέντων προϊόντων από 5.376 επιχειρήσεις που ερευνήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και ανήκουν στους τομείς των ορυχείων και λατομείων και της μεταποίησης στη χώρα.

Το 2017, η αντίστοιχη συνολική αξία πωληθέντων προϊόντων, από 5.173 επιχειρήσεις των ανωτέρω τομέων, ανήλθε σε 39.182,94 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα επίσης με την ετήσια έρευνα παραγωγής και πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ άλλων:

*Οι έξι σημαντικότεροι κλάδοι της βιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 77,3% της συνολικής αξίας πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων το 2018 και το 77% το 2017.

*Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας πωληθέντων προϊόντων του κλάδου παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου είχαν τα ακόλουθα προϊόντα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Καύσιμο Derv: πετρέλαιο ντίζελ, ντίζελ μηχανημάτων και οχημάτων οδοποιίας. Πετρελαϊκό απόσταγμα (180oC έως 280oC) που χρησιμοποιείται στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

-Βενζίνη για κινητήρες, χωρίς μόλυβδο: πετρελαϊκό απόσταγμα (30oC έως 220oC) που παράγεται για κινητήρες ανάφλεξης διά σπινθήρος χωρίς TEL ή ΓΜΙ και

-Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης LSC (κατά βάρος σε θείο >1%).

*Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας πωληθέντων προϊόντων του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων είχαν τα ακόλουθα προϊόντα:

-Τριμμένα τυριά, σε σκόνη, τυριά που έχουν στη μάζα τους πράσινα στίγματα και άλλα μη μεταποιημένα τυριά.

-Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες (εκτός από έτοιμα φαγητά με λαχανικά και ελιές αποξηραμένες, κατεψυγμένες ή διατηρημένες σε ξίδι ή οξικό οξύ).

-Γάλα και κρέμα γάλακτος «ανθόγαλα» που δεν είναι συμπυκνωμένα και δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ουσίες από 1 % έως 6 %, σε άμεσες συσκευασίες καθαρού περιεχομένου ≤ 2 λίτρων.

-Γλυκίσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

-Σιτάλευρο ή αλεύρι σιμιγδαλιού.

* Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας πωληθέντων προϊόντων του κλάδου κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες είχαν τα ακόλουθα προϊόντα:

-Είδη για τη μεταφορά ή τη συσκευασία προϊόντων, από πλαστικές ύλες (εκτός από κουτιά, κιβώτια, θήκες και παρόμοια είδη, σάκους, σακούλες και τσάντες, περιλαμβανομένων των χωνιών, νταμιτζάνες, μπουκάλια, φιάλες και παρόμοια είδη, πηνία, αδράχτια, μπομπίνες και παρόμοια υποθέματα, πώματα, καπάκια και άλλες διατάξεις κλεισίματος).

-Σάκοι, σακούλες και τσάντες από πολυμερή του αιθυλενίου (συμπεριλαμβάνονται τα χωνιά).

-Πλαστικά κουτιά, κιβώτια, θήκες και παρόμοια είδη για τη μεταφορά ή τη συσκευασία αγαθών.

-Άλλες πλάκες κ.λπ., από πολυμερή του αιθυλενίου, μη ενισχυμένες, πάχους έως 0,125mm.

*Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας πωληθέντων προϊόντων του κλάδου της ποτοποιίας είχαν τα ακόλουθα προϊόντα:

-Μπίρα από βύνη (εξαιρείται η μπίρα χωρίς αλκοόλη, η μπίρα με κατ’ όγκο περιεκτικότητα σε αλκοόλη ≤ 0,5 % και ο φόρος αλκοόλης).

-Νερά, µε προσθήκη ζάχαρης, άλλης γλυκαντικής ή αρωματικής ύλης, δηλαδή µη αλκοολούχα αναψυκτικά ποτά (περιλαμβάνονται μεταλλικά και αεριούχα).

-Μεταλλικά νερά και αεριούχα νερά, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών.

-Οίνος και μούστος σταφυλιών του οποίου η ζύμωση εμποδίστηκε ή σταμάτησε με την προσθήκη αλκοόλης, με αλκοολικό τίτλο έως 15% (εκτός από τον αφρώδη οίνο και τον οίνο ΠΟΠ).

*Στους λοιπούς κλάδους εντάσσονται τρία από τα βασικότερα παραγόμενα προϊόντα της Ελλάδας:

-Άλλα φάρμακα από αναμεμειγμένα ή μη αναμεμειγμένα προϊόντα, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

-Τσιμέντο Portland.

– Τσιγάρα που περιέχουν καπνό ή μείγματα καπνών και υποκατάστατα καπνού (εξαιρουμένου του φόρου καπνού).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης