Απαισιόδοξοι οι βιοτέχνες για την οικονομία, τη μεταποίηση και το εμπόριο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:19
Απαισιόδοξοι οι βιοτέχνες για την οικονομία, τη μεταποίηση και το εμπόριο

Αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει το 34,1% των βιοτεχνών, ενώ λίγο και καθόλου αισιόδοξο το 65,2% σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων OPINION POLL, προκειμένου να ερευνηθεί ο βαθμός αισιοδοξίας των βιοτεχνών της περιοχής τόσο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την προσωπική επιχείρησή τους, για τα προβλήματα που συναντούν, την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες που βάζουν φρένο στην αναπτυξιακή τους προσπάθεια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 800 βιοτέχνες που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δηλώνουν το 34,1% των βιοτεχνών, ενώ λίγο και καθόλου αισιόδοξοι το 65,2%. Φαίνεται μια μεγαλύτερη απαισιοδοξία στη Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70,6% και 69,1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα), ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες. Πιο συγκρατημένες είναι οι Επιχειρήσεις από την Δυτική Αττική (68,3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες Επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την Κρίση 68,6% έναντι 57,7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το στοιχείο αυτό έρχεται σε αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική Επιχείρηση. Ενώ εμφανίζεται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας  το 34,1%, πολύ και αρκετά ασιόδοξοι γα την πορεία της Επιχείρησής τους δηλώνουν το 55,6% των Βιοτεχνών.

Πιο συγκρατημένοι με 46,8% εμφανίζονται οι Βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60,9%). Επίσης πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.
   

Το 58,9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για τη φορολόγηση, τις εισφορές κ.λπ. η Κυβέρνηση έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη.
Φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των Δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την Ανάπτυξη. Το 54,9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39,2% που είναι ικανοποιημένοι.

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46,4% των Επιχειρήσεων. Στο 27,9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23,2% αύξηση. Το ποσοστό των Επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση ( 35,8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 Επιχειρήσεις (30,3%). Το 79,5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις Εκλογές του Ιουλίου και την Κυβερνητική Αλλαγή, ενώ το 15,8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

Το 69,2% των Επιχειρήσεων ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν. Το 15,5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14,4% τις ικανοποιεί με κενά. Το 73,6% των Επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Επιχειρήσεών τους, έναντι του 22%. Το 12,4% δηλώνει κατηγορηματικά όχι ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιχειρήσεών τους.
  

 Το 73% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κατάσταση των Υποδομών και τον Τεχνολογικό Εξοπλισμό έναντι του 26,2%. Ωστόσο το 45,2% δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τόσο στις Υποδομές και τον Εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
   

Το 58,2% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Το 23,9% διαπιστώνει μία βελτίωση, ενώ το 15,3% βλέπει να έχει δυσκολέψει. Μόλις το 20,6% των Επιχειρήσεων έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο Πρόγραμμα, ενώ το 78,5% όχι.
  

Το 33,9% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό. Ωστόσο το 76,7% σημειώνει πως δεν μπορεί να βρει εύκολα τέτοιο προσωπικό και σε σχετική ερώτηση δήλωσε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων. Το στοιχείο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο διότι το 33,2% δηλώνει πως σκοπεύει κατά τη διάρκεια του 2020 να κάνει μία ή και παραπάνω προσλήψεις.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:58