Ανακούφιση προσέφερε στις αγορές κρατικών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου η μη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο να σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς το διοικητικό της συμβούλιο συνεδριάζει την Πέμπτη. Οι αναλυτές αναμένουν από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της δέσμης των μέτρων που έχει εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες από την οικονομική απραξία ολόκληρης της ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και πρόσθετες πρωτοβουλίες.

Στην εγχώρια αγορά σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,185 από το 2,29% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, του 5ετους στο 1,72% από 1,83%, και του 15ετούς στο 2,17% από 2,30%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 25 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,25% από 2,37% έναντι -0,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,70% από 2,83% .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0832 δολ. από τα 1,0808 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ευρώ ευνοήθηκε από τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ). Επιπροσθέτως θετικά επέδρασε στην ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος, η επίτευξη συμφωνίας των ηγετών της E.E. για το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι να αναφέρει ότι το ύψος του νέου ταμείου

για την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανέλθει περί τα 1,5 τρισ. ευρώ.Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0852 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης