Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 10:44
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, το πρώτο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο για φέτος, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.21 μ.β περίπου), δηλαδή στην περιοχή του 0,89%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο 0,74% με 0,75%, το οποίο και θα αποτελέσει το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Αυτό θα στείλει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα παρά το σοκ της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης και κινείται σαν «κανονικός εκδότης», έστω και αν δεν έχει investment grade.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα κινηθεί στα 2,5-3 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει στόχο οι ελληνικοί τίτλοι να είναι τίτλοι με αρκετή ρευστότητα ώστε να «ικανοποιούν» την επενδυτική ζήτηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός πίσω από τις επανεκδόσεις τίτλων στις οποίες έχει προχωρήσει.

Σημειώνεται πως την έκδοση του νέου 10ετούς «τρέχουν» πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB- , BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 11:07