Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο, με την έκδοση να “τρέχουν” έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος να είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP), καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%.

Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027, έχει αξιολόγηση B1 από τη Moody’s, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις έστω και με «αλμυρά» επιτόκια και έτσι να δηλώσει την «παρουσία» του.

Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και είναι πιθανό να επεκταθούν και τον Μάιο-Ιούνιο, με την κυβέρνηση να ανανεώνει συνεχώς τη λίστα της στήριξης της οικονομίας.

Η νέα έξοδος στις αγορές και μία πιθανή επόμενη τον άλλο μήνα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (όχι το cash buffer του ESΜ των 16 δισ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός είναι πάντως να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται αυτά τα διαθέσιμα, καθώς αποτελούν και την «ασφάλεια» της χώρας τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πέρας αυτής.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες επισήμανε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κάνει το «κουμάντο» της από άποψη διαθεσίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,8% με 1,9%, αν και το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πιέσεις στην αγορά.

Ο υπουργός πάντως εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή της θέση και στόχος είναι να μην πειραχτεί -με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει- το μαξιλάρι ασφαλείας ούτε τον Ιούνιο, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ανέφερε επίσης πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ  και πως «φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού», ενώ πρόσθεσε πως δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης