Η Ελλάδα δοκιμάζει τις δυνάμεις της στις αγορές και μάλλον με επιτυχία.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η έκδοση τείνει να εξασφαλίσει επιτόκιο πολύ κοντά στο 3,5%, παρά το γεγονός οτι οι ανάδοχοι θεωρούσαν σαν ρεαλιστικό στόχο ενα επιτόκιο κοντά στο 3,75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπερκάλυψη του (επιτοκιακού) στόχου επιτυγχάνεται με προσφορές που προς το παρόν ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρω τείνοντας προς ενα επιτόκιο της τάξης του 3,5%.

Συνολικά οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν το μεσημέρι, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο που εκδίδει η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις των αγορών, λίγο πριν από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης και την οριστική έξοδό της από τα μνημόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Υπουργείο Οικονομικών, στην κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και στην οικονομία αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσφορές των επενδυτών, οι οποίες θα κρίνουν και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Η έκδοση, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ, θα είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό καταγράφεται από το βιβλίο προσφορών, και θα είναι διάρκειας επτά ετών.

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα «πουληθούν» στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά στο ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια.

Όλα βέβαια, όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις.

Άνοιξε, λοιπόν, το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό επταετές ομόλογο, με το guidance να διαμορφώνεται στο 3,75%.

Σύμφωνα με το Reuters, το ομόλογο θα είναι τίτλος αναφοράς (benchmark).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκδοση του ομολόγου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα επίσημα από τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Την τελευταία φορά που η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές ήταν μέσω κοινοπρακτικού ομολόγου τον Ιούλιο, όταν είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο είχε αρχικά προγραμματίσει να διεξαγάγει την πώληση του ομολόγου την Τρίτη, αλλά άλλαξε τα σχέδιά του ύστερα από το έντονο sell off στα χρηματιστήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διευκρινίσει, ωστόσο, ότι η πώληση θα προχωρούσε το συντομότερο δυνατό, με τον ίδιο να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η έκδοση θα διεξαχθεί «εντός της εβδομάδας».

Η Ελλάδα θέλει ένα μαξιλάρι ύψους 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και σχεδιάζει να εκδώσει τρία νέα ομόλογα μέχρι τον Αύγουστο.

Η νέα έκδοση ομολόγου θεωρείται ευρέως ως ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει ανεξάρτητη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, κάτι που σημαίνει ότι σημειώνει πρόοδο όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης